Humenská nemocnica prevzala štatút Baby Friendly Hospital

21.11.2006 Humenné

Humenné 21. novembra (TASR) - Humenská nemocnica Andreja Leňa ako nezisková organizácia prevzala dnes štatút Baby Friendly Hospital, ktorému predchádzal audi...
Humenné 21. novembra (TASR) - Humenská nemocnica Andreja Leňa ako nezisková organizácia prevzala dnes štatút Baby Friendly Hospital, ktorému predchádzal audit. Ten preveril plnenie podmienok potrebných na udeleniu štatútu, ktoré stanovila organizácia UNICEF spolu so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

Iniciatíva na získanie spomínaného štatútu vyšla pred dvoma rokmi od humenských neonatológov. \"Spoločným cieľom našich pôrodníkov a neonatológov bolo zlepšenie starostlivosti o ženu a dieťa predovšetkým v oblasti laktačného programu, pod čím rozumieme zabezpečiť novorodencovi prirodzenú výživu materským mliekom a pripraviť matku na dostatočné dojčenie detí po prepustení z oddelenia, \" uviedla pre TASR primárka novorodeneckého oddelenia a riaditeľka nemocnice Mária Vasiľová. Dodala, že okrem toho sa program venuje celkovej humanizácii predpôrodného obdobia a dojčeniu.
\"Je to preventívny program, ktorý spočíva predovšetkým v renesancii prirodzenej výživy detí, ide v ňom o to, aby dieťatko bolo čo najdlhšie dojčené, pretože je vedecky dokázané, že prirodzená výživa zvyšuje odolnosť organizmu detí pred alergickými, kardiovaskulárnymi a inými ochoreniam a je to tiež veľmi dôležité pre ďalší citový vývoj dieťaťa, \" povedala členka predsedníctva slovenského výboru pre UNICEF Anna Vajová.
Nemocnica s poliklinikou Andreja Leňa je všeobecnom nemocnicou II. typu disponujúcou 443 lôžkami, na ktoré pripadá 655 zamestnancov. Jej prevádzkovateľom je nezisková organizácia A. Leňa Humenné, ktorej zakladateľom je spoločnosť Spoločné zdravotníctvo, a.s. Ide o spoločný podnik Prešovského samosprávneho kraja, ktorého podiel predstavuje 34 percent a spoločnosti Svet zdravia s podielom 66 percent, ktoré je súčasťou skupiny J&T. Spoločnosť prevzala spomínanú nemocnicu spolu so svidníckou nemocnicou od 1. novembra. Humenská nemocnica vykazovala v uplynulých mesiacoch priemernú stratu v objeme tri miliónov korún.
História humenskej nemocnice siaha do rokov 1885, keď v Humennom vznikla verejná krajinská nemocnica. Súčasný nemocničný komplex bol postavený roku 1940. V roku 1988 pribudla k nemocnici poliklinika.
 

Vyberte región